Syaurah Ashikin! »

Friday, 30 May 2014

Cencaru Masak Cili Masam Manis

Cencaru Masak Cili Masam Manis

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru (belah belakang)

Bahan A
  • Sedikit garam halus
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  Bahan B
  • 2 sudu besar cili kisar/cili boh
  • 5 biji cili merah (ditumbuk kasar/hiris nipis)
  • 1 biji bawang besar (dipotong nipis)
  • 1 biji tomato (potong dadu)
  • 2 ulas bawang putih (potong dadu) 
  • 1/2 inci belacan (dibakar)
  • 1 sudu kecil jus limau nipis
  • 1 sudu kecil air asam jawa
  • Sedikit daun sup (dihiris nipis)
  • 1 biji mangga kampung (dibuang kulit & cincang isinya)
  • Gula & garam secukup rasa 
  • Sedikit air 
  • Minyak 


Cara-caranya:

  1. Perap seketika ikan bersama bahan A. Kemudian goreng sehingga agak garing dan angkat. Ketepikan.
  2. Tumiskan cili boh bersama sedikit minyak sehingga pecah minyak. Kemudian tambahkan bahan lain iaitu  cili merah, tomato, belacan, jus limau nipis, air asam jawa dan mangga muda. Kacau sehingga semua bahan sebati lebihkurang 3-5 minit.
  3. Jika inginkan lebih kuah, tambahkan sedikit air. Perasakan dengan gula dan garam.
  4. Akhir sekali masukkan bawang besar, daun sup dan ikan yang telah digoreng tadi. Kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan.


..... Sharing Is Caring .....

0 komen budak cute:

Post a Comment