![]() |
Gulai Ayam Kelantan |
Bahan-bahan:
- 1/2 Ekor ayam (potong)
- 4 Ulas bawang merah (kisar)
- 3 Ulas bawang putih (kisar)
- 1/2 Biji bawang besar (kisar)
- 1/2 Inci halia (kisar)
- 1/1 Inci lengkuas (kisar)
- 3 Sudu besar rempah kari ayam & daging (ADABI)
- 1 Sudu besar serbuk cili
- 2 bunga lawang
- 4 bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 btg kayu manis
- 200gm santan pekat
- 300ml air (ikut kepekatan yang di kehendaki)
- 1 Keping asam keping
- 1 Biji tomato
- Garam, gula/gula melaka secukupnya
- Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih sehingga layu dah naik bau.
- Kemudian campurkan rempah kari, serbuk cili dan air sehingga menjadi pes. Masukkan asam keping dan pes tersebut. Kacau sehingga terbit minyak dengan menggunakan api yang kecil.
- Seterusnya masukkan ayam dan air. Biarkan ayam empuk.
- Tambahkan air mengikut citarasa masing (kuah pekat/cair)
- Masukkan santan pekat dan biarkan sehingga mendidih.
- Akhir sekali perasakan gulai dengan garam dan gula melaka.
- Hidangkan bersama nasi putih atau roti.
..... Sharing Is Caring .....
0 komen budak cute:
Post a Comment