Syaurah Ashikin! »

Thursday 15 May 2014

Gulai Ayam Ala Kelantan


Gulai Ayam Kelantan


Bahan-bahan:

  • 1/2 Ekor ayam (potong)
  • 4 Ulas bawang merah (kisar)
  • 3 Ulas bawang putih (kisar)
  • 1/2 Biji bawang besar (kisar)
  • 1/2 Inci halia (kisar)
  • 1/1 Inci lengkuas (kisar)
  • 3 Sudu besar rempah kari ayam & daging (ADABI)
  • 1 Sudu besar serbuk cili
  • 2 bunga lawang
  • 4 bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 btg kayu manis
  • 200gm santan pekat
  • 300ml air (ikut kepekatan yang di kehendaki)
  • 1 Keping asam keping
  • 1 Biji tomato
  • Garam, gula/gula melaka secukupnya
  • Minyak untuk menumis


Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih sehingga layu dah naik bau.
  2. Kemudian campurkan rempah kari, serbuk cili dan air sehingga menjadi pes. Masukkan asam keping dan pes tersebut. Kacau sehingga terbit minyak dengan menggunakan api yang kecil.
  3. Seterusnya masukkan ayam dan air. Biarkan ayam empuk.
  4. Tambahkan air mengikut citarasa masing (kuah pekat/cair)
  5. Masukkan santan pekat dan biarkan sehingga mendidih.
  6. Akhir sekali perasakan gulai  dengan garam dan gula melaka.
  7. Hidangkan bersama nasi putih atau roti.


..... Sharing Is Caring .....



0 komen budak cute:

Post a Comment