Syaurah Ashikin! »

Monday, 19 May 2014

Ketupat Sotong Ala Kelantan

Ketupat Sotong


Bahan-bahan:
  • Beras pulut secukupnya
  • 5 ekor Sotong (saiz sederhana)
  • 1 helai daun pandan
  • 100ml Santan pekat
  • 1 ketul gula melaka (potong kecil)
  • 1 sudu gula
  • Secubit garam
  • Lidi/Pencungkil gigi


Cara-caranya:
  1. Rendam beras pulut selama ½ jam bersama santan cair dan sedikit garam.
  2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong sebanyak 2/3 dari badan sotong yang telah dicuci bersih.
  3. Seterusnya masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.
  4. Susunkan dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan, sedikit air (mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki) dan sedikit garam.
  5. Masak sehingga pulut masak lebih kurang selama 15 minit (sotong kelihatan gemuk).
  6. Kemudian masukkan gula dan gula melaka. Masak sehingga agak pecah minyak.


..... Sharing Is Caring .....



0 komen budak cute:

Post a Comment