Ketupat Sotong |
Bahan-bahan:
- Beras pulut secukupnya
- 5 ekor Sotong (saiz sederhana)
- 1 helai daun pandan
- 100ml Santan pekat
- 1 ketul gula melaka (potong kecil)
- 1 sudu gula
- Secubit garam
- Lidi/Pencungkil gigi
Cara-caranya:
- Rendam beras pulut selama ½ jam bersama santan cair dan sedikit garam.
- Masukkan beras pulut ke dalam sotong sebanyak 2/3 dari badan sotong yang telah dicuci bersih.
- Seterusnya masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.
- Susunkan dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan, sedikit air (mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki) dan sedikit garam.
- Masak sehingga pulut masak lebih kurang selama 15 minit (sotong kelihatan gemuk).
- Kemudian masukkan gula dan gula melaka. Masak sehingga agak pecah minyak.
..... Sharing Is Caring .....
0 komen budak cute:
Post a Comment