Syaurah Ashikin! »

Friday, 4 July 2014

Udang Masak Lemak Cili Padi

Udang Masak Lemak
Bahan-bahan:
  • 4 ekor ketam saiz sederhana (belah dua)
  • 100 ml santan pekat
  • 1 inci kunyit hidup (dikisar)
  • 1/2 inci lengkuas (dikisar)
  • 4-6 biji cili padi (dikisar)
  • 4 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 keping asam keping 
  • Gula dan garam secukupnya


Cara-caranya:
  1. Satukan semua bahan kecuali ketam dan bahan perasa. Tambah sedikit air mengikut kepekatan kuah yang diingini.
  2. Kacau sentiasa sehingga mendidih. Kemudian masukkan ketam dan perasakan dengan garam serta gula.
  3. Masak sehingga ketam kelihatan kemerahan, lebih kurang 6-10 minit. Siap.




..... Sharing Is Caring .....



0 komen budak cute:

Post a Comment