Udang Masak Lemak |
Bahan-bahan:
- 4 ekor ketam saiz sederhana (belah dua)
- 100 ml santan pekat
- 1 inci kunyit hidup (dikisar)
- 1/2 inci lengkuas (dikisar)
- 4-6 biji cili padi (dikisar)
- 4 ulas bawang merah (dikisar)
- 1 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 keping asam keping
- Gula dan garam secukupnya
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan kecuali ketam dan bahan perasa. Tambah sedikit air mengikut kepekatan kuah yang diingini.
- Kacau sentiasa sehingga mendidih. Kemudian masukkan ketam dan perasakan dengan garam serta gula.
- Masak sehingga ketam kelihatan kemerahan, lebih kurang 6-10 minit. Siap.
..... Sharing Is Caring .....
0 komen budak cute:
Post a Comment