- 4 ekor ikan kembong (di perap dengan garam + kunyit)
- 1/2 labu bawang besar (dikisar)
- 1 ulas bawang puteh (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 3 tangkai cili kering (dikisar)
- 200ml santan pekat
- Manisan/gula *
- Garam
- 1 asam keping
Cara-caranya:
- Masak santan bersama bahan kisar dan asam keping.
- Tambahkan garam, manisan atau gula secukup rasa.
- Kuah harus sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak. Masak sehingga mendidih dan padamkan api.
- Panggang ikan sampai masak sempurna. Setelah ikan masak, salutkan ia dengan kuah percik pada kedua-dua bahagian, lalu dipanggang seketika. Ulangi proses menyalut kuah percik pada ikan bakar sebanyak 2-3 kali. Hidangkan.
0 komen budak cute:
Post a Comment