Syaurah Ashikin! »

Saturday, 12 July 2014

Ikan Percik Kelantan

Ikan Percik Kelantan

Bahan-bahannya:

  • 4 ekor ikan kembong (di perap dengan garam + kunyit)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 1 ulas bawang puteh (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 3 tangkai cili kering (dikisar)
  • 200ml santan pekat
  • Manisan/gula *
  • Garam
  • 1 asam keping


Cara-caranya:
  1. Masak santan bersama bahan kisar dan asam keping.
  2. Tambahkan garam, manisan atau gula secukup rasa.
  3. Kuah harus sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak. Masak sehingga mendidih dan padamkan api.
  4. Panggang ikan sampai masak sempurna. Setelah ikan masak, salutkan ia dengan kuah percik pada kedua-dua bahagian, lalu dipanggang seketika. Ulangi proses menyalut kuah percik pada ikan bakar sebanyak  2-3 kali. Hidangkan.




..... Sharing Is Caring ...


.

0 komen budak cute:

Post a Comment