Dalca |
Bahan-bahannya:
- 1 mangkuk ayam -isi/hati/kaki- (direbus seketika & ditoskan)
- 1 pek rempah kari daging/ayam Adabi
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 cwan santan
- 1 keping asam keping
- sayur-sayuran (dipotong)
- ubi kentang
- terung
- bendi
- tomato
- Lain2 sayuran (jagung muda, kacang panjang)
Cara-caranya:
- Campurkan bahan kisar bersama rempah kari untuk dijadikan pes dan tumiskan sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, asam keping dan sedikit air, biarkan sebentar sehingga masak. Kacaukan selalu.
- Masukkan santan, kentang dan lobak merah. Masak hingga kentang dan lobak merah empok.
- Kemudian masukkan bendi dan terung, biarkan sampai empuk sedikit. Kacau.
- Masukkan tomato dan perasakan. Kacau sebatikan kuahnya.
- Bila dah berpuas hati, matikan api dan hidangkan bersama nasi.
..... Sharing Is Caring ...
0 komen budak cute:
Post a Comment