Ayam Goreng Berempah |
Bahan-bahannya:
- 1/2 ekor ayam
- *2 sudu besar biji ketumbar
- *1 sudu teh jintan manis
- *1 sudu teh jintan putih
- (bahan bertanda * di tumbuk atau dimesin kering halus)
- #6 biji bawang merah
- #2 ulas bawang putih
- #2 inci halia
- #2 inci lengkuas
- #2 inci kunyit hidup(ganti serbuk kunyit pun ok)
- #2 batang serai
- (bahan bertanda # ditumbuk atau diikisar kasar. Kalau halus tak sedap)
- 1-2 sudu besar serbuk kari daging
- Sedikit serbuk cili atau cili kisar(optional)
- Garam secukup rasa
- Beberapa helai daun limau purut-diracik halus
- Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
- Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.
- Masukkan ayam dan semua bahan kisar halus dan kasar beserta bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk besar. Gaul biar rata dan rempah ratus menyaluti ayam.
- Perap dulu dalam 1 jam sebelum digoreng. Perap lama sikit lagi best.
- Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana.
- Angkat dan toskan. Angkat sekali rempah-rempah yang jatuh ke dasar kuali semasa menggoreng. Rempah ni yang best oooo.. Kalau tak angkat terus nanti rempah-rempah tu hangit dan pahit. Then teruskan menggoreng hingga habis.
- Bolehlah dihidangkan ketika panas-panas.
..... Sharing Is Caring ...
0 komen budak cute:
Post a Comment